تلفن رزرو ملاقات حضوری با وکلا

26155991

 

ساعات کاری

ساعت 4:00 بعد از ظهر الی 7:00 شب

 

قوانین خانواده

  چند نکته مهم

خانواده عبارت از گروهی است مرکب از شخص و خویشان نسبی و همسر او، گروهی که از یکدیگر ارث می‌برند

 گاهی خانواده را به معنی گسترده‌تری به‌کاربرده و کلیهٔ خویشان سببی را هم داخل در آن دانسته‌اند.

 اقرباء سببی ، کسانی هستند که از طریق نکاح با شخص رابطهٔ خویشاوندی پیدا می‌کنند. 

 هیچ ضابطه و رابطهٔ حقوقی که کلیهٔ خویشان نسبی و سببی شخص را به هم پیوند دهد و از آنان گروه واحدی بسازد وجود ندارد. 

خانواده به معنی خاص، یا خانواده هسته‌ای، عبارت از زن و شوهر و فرزندان تحت سرپرستی آن‌هاست که معمولاً باهم زندگی می‌کنند و تحت ریاست شوهر و پدر هستند.  

 

قانون خانواده جدید

 

سؤالات متداول در خصوص قانون خانواده به شرح زیر می‌باشد:

 

قانون خانواده چیست؟  قانون خانواده جدید چگونه است؟  قوانین خانواده به چه صورت است؟  کتاب قانون خانواده چه میگوید؟  قانون خانواده در ایران چطور است؟  قوانین مدنی خانواده چگونه است؟

 

مفهوم خانواده

 

خانواده در قانون مدنی و دیگر قوانین ایران تعریف‌نشده است؛ ولی با توجه به مقررات مختلف می‌توان برای آن‌یک معنی عام (گسترده) و یک معنی خاص (محدود) قائل شد.

 

خانواده به معنی عام، یا خانواده گسترده، عبارت از گروهی است مرکب از شخص و خویشان نسبی و همسر او، گروهی که از یکدیگر ارث می‌برند. مواد ۸۶۲ و ۱۰۳۲ قانون مدنی که طبقات اقرباء نسبی را بیان می‌کند ناظر به اعضای خانواده بدین معنی است. ضابطهٔ این خانواده همان ارث بردن از یکدیگر است.

 

گاهی خانواده را به معنی گسترده‌تری به‌کاربرده و کلیهٔ خویشان سببی را هم داخل در آن دانسته‌اند.

 

اقرباء سببی ، کسانی هستند که از طریق نکاح با شخص رابطهٔ خویشاوندی پیدا می‌کنند. بدین‌سان خویشان نسبی هریک از زن و شوهر خویشان سببی دیگری به شمار می‌آیند.

 

لیکن به‌دشواری می‌توان خانواده بدین معنی را یک‌نهاد حقوقی تلقی کرد، زیرا هیچ ضابطه و رابطهٔ حقوقی که کلیهٔ خویشان نسبی و سببی شخص را به هم پیوند دهد و از آنان گروه واحدی بسازد وجود ندارد. البته نکاح با بعضی از اقرباء سببی قانونان ممنوع است (ماده ۱۰۴۷ ق. م.) و نیز داوری (ماده ۴۶۹ ق. آ. د. م.) و رسیدگی قضایی (ماده ۹۱ ق. آ. د. م.) بعضی از آن‌ها دربارهٔ شخص پذیرفته نیست؛ حتی مأمور اجرای احکام نمی‌تواند متصدی اجرای حکم نسبت به اشخاصی شود که با آن‌ها قرابت سببی تا درجهٔ معینی دارد (ماده ۲۸ قانون اجرای احکام مدنی). لیکن این قواعد که به دسته‌ای از اقرباء نسبی و سببی اختصاص دارد کافی نیست که همه خویشاوندان نسبی و سببی را ازلحاظ حقوقی جزو یک خانواده قرار دهد. به‌هرحال، خانواده به معنی گسترده در قدیم اهمیت بیشتری داشته ولی در عصر جدید اهمیت خود را تا حد زیادی ازدست‌داده است. ازاین‌رو آنچه امروزه بیشتر موردعنایت قانون‌گذار واقع می‌شود خانواده به معنی خاص است.

 

 خانواده به معنی خاص، یا خانواده هسته‌ای، عبارت از زن و شوهر و فرزندان تحت سرپرستی آن‌هاست که معمولاً باهم زندگی می‌کنند و تحت ریاست شوهر و پدر هستند. معیار و ضابطهٔ تشکیل این خانواده همان ریاست یک شخصی بر اعضای آن است. ریاست شوهر و پدر خانواده یک نوع وحدت و هماهنگی در امور خانواده و بین اعضای آن ایجاد می‌کند و از چند نفر یک گروه متشکل و متجانس می‌سازد. خانواده بدین معنی است که مخصوصاً موردحمایت اعلامیهٔ جهانی حقوق بشر و قوانین جدید واقع‌شده است. بند ۳ ماده ۱۶ اعلامیهٔ جهانی حقوق بشر مصوب ۱۹۴۸ دراین‌باره می‌گوید:

 

« خانواده رکن طبیعی و اساسی اجتماع است و حق دارد از حمایت جامعه و دولت بهره‌مند شود». ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی که می‌گوید: «در روابط زوجین ریاست خانواده با شوهر است» خانواده به همین معنی را در نظر داشته است.

 

قانون خانواده:

 

اهمیت اجتماعی خانواده باید محرک قانون‌گذار در حمایت از آن باشد. هر قاعده‌ای که قانون‌گذار دراین‌باره می‌آورد می‌تواند در تحکیم یا تضعیف آن مؤثر باشد. بنابراین، درزمینهٔ خانواده قانون‌گذار باید بااحتیاط کامل عمل کند و از هر اقدامی که به ضعف خانواده منتهی شود بپرهیزد و در اصلاحات و نوآوری‌های خود تثبیت خانواده را همواره در مدنظر داشته باشد. بی‌شک قانون‌گذار باید به منافع هریک از افراد خانواده توجه کند؛ لیکن آنچه در درجهٔ اول اهمیت قرار دارد، نفع خانواده به‌عنوان یک‌نهاد و واحد اجتماعی است و استحکام و حمایت از آن باید بیش از هر چیز موردنظر باشد. در اصلاحات قوانین و مقررات مربوط به خانواده باید عرف و عادت و سنن خانوادگی در نظر گرفته شود وگرنه اجرای قانون با اشکالات بسیاری مواجه خواهد شد و چه‌بسا به سستی و ناتوانی خانواده خواهد انجامید.

 

لازم به ذکر است از سال 1346 قوانین خانواده متعدد تصویب و اجرا گردید که در نهایت قانون حمایت خانواده جدید که با عنوان لایحه به مجلس شورای اسلامی تقدیم شده بود، با تصویب در جلسه علنی روز سه‌شنبه مورخ ۱/۱۲/۱۳۹۱ و تأیید شورای محترم نگهبان جایگزین قوانین گذشته در این زمینه شد.  به مواد قانون حمایت از خانواده جدید در قسمت بعد اشاره خواهد شد.

قانون خانواده

 

زیر مجموعه ها

قانون حمایت خانواده,قانون حمایت خانواده جدید,قانون جدید خانواده,قانون حمایت از خانواده جدید,فقه خانواده,قانون مدنی خانواده,قوانین دادگاه خانواده,دانلود قانون جدید حمایت خانواده

صیغه موقت,عقد موقت,صیغه عقد موقت,احکام صیغه دختر باکره,تقاضای صیغه,قانون صیغه,صیغه یک ماهه,شرایط فسخ صیغه,مهریه صیغه

نکاح چیست,عقد نکاح,نکاح معاطاتی,قانون ازدواج,عدم ثبت واقعه ازدواج,نمونه صورت قباله ازدواج,قانون جدید ازدواج

حقوق خانواده,حقوق خانواده در اسلام,دعاوی خانواده,کتاب حقوق خانواده,شیربها در اسلام,مسائل حقوقی خانواده,حقوق مدنی خانواده,حقوق ازدواج

قانون جدید ازدواج مجدد,ازدواج مجدد بعد از طلاق,قانون ازدواج مجدد,قانون ازدواج دوم,چگونه زن دوم بگیریم,قوانین ازدواج مجدد

 %

تلاش جهت رضایت موکل

 %

موارد موفق در پرونده های ارجاع شده به این دفتر

 

سال سابقه وکالت تخصصی

 

تعداد پرسشها و پاسخهای ارائه شده توسط وکلای ما

درباره دفتر وکالت تخصصی طلاق

خدمات صادقانه / مناسب ترین حق الوکاله

دفتر وکالت تخصصی طلاق با سابقه 14 ساله در این زمینه افتخار دارد تا اعلام نماید تمامی پرونده های ارجاعی با دقت و در کمترین زمان ممکن توسط وکلای مجرب و آشنا به زیر و بم مواد قانونی تا حصول نتیجه مطلوب با تمام قوا پیگیری می گردد.

بر اين اساس، این مرکز دارای بیشترین سطح رضایت مشتری در زمینه دعاوی حقوقی خانواده بوده و وظیفه خود می داند تا این سطح بالای کیفیت را بیش از پیش حفظ نماید .

خدمات وکالت در دعاوی و مشاوره حقوقی تاکنون ارائه شده

  •  وکالت در دعاوی طلاق
  •  وکالت در طلاق توافقی
  •  وکالت در دعاوی مهریه ، نفقه و اجرت المثل
  •  وکالت در دعاوی تمکین
  •  وکالت در دعاوی حضانت فرزند
  •  وکالت در کلیه دعاوی خانواده

محل درج پرسش حقوقی شما